Zaterdag 3 juni 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
GASTEN
Binnen is het warm en benauwd, dus gooien we de deuren open en daarbij verwelkomen we ook binnen de in groten getale neerdwarrelende populierenpluizen.

Populier vol pluis.
Maar niet alleen deze pluizen heten we welkom, ook een belangstellende boekbindster: Coby Augustijn.
Zij komt kennis maken en bekijken of lid worden van onze club voor haar een optie is!
Coby vertelt hoe ze tot boekbinden gekomen is en dat zij de opleiding aan het Grafisch lyceum in Utrecht gevolgd heeft.
Ze heeft nu haar eigen boekbindbedrijfje en website: http://handboekbinderijaugustijn.nl
CHINEES GARENMAPJE
Coby en ik hebben elkaar in maart jl.ontmoet tijdens de workshop Chinees garen-boekje maken die gegeven werd door Ien Rappoldt. Die workshop werkte bijzonder inspirerend en Coby laat ons nu een garenmapje met bloemendoosjes zien dat ze thuis maakte van tweezijdig gekleurd kraftpapier. (te koop bij Flying Tiger).
Door die bloemendoosjes krijgt het mapje een heel andere uitstraling en lijkt het nog geschikter voor een origineel cadeau-envelopje!

Chinees garenmapje gemaakt door Coby.

Ook Corrie heeft thuis nog garenmapjes gevouwen van stevig papier dat ze lang geleden bij Ikea gekocht heeft. Nadat ze alle mapjes op elkaar geplakt had, heeft ze het geheel tenslotte met plakvlieseline op een ooit door haar gevilte doek verwerkt.
Zo heeft zij een zeer apart Chinees garenmapje gecreëerd.

Chinees garenmapje gemaakt door Corrie.

Het garenmapje van Marjolein oogt eveneens veel bewonderende blikken. Marjolein is zeer creatief bezig geweest tijdens het afwerken van dit garenmapje waar ze op onze vorige werkdag in mei mee begon. Het lijken wel Delfts blauwe tegeltjes geworden door de versieringen die zij met viltstiften aanbracht op de mapjes. Met het blauwe omslag van Elefantenhaut en het zelf gevlochten sluitbandje is het een zeer fraai geheel geworden.

Chinees garenmapje gemaakt door Marjolein.

Marjolein heeft met behulp van de you tube video van Sea Lemon het losse-bladen-boek in elkaar genaaid.
Het boek valt geheel vlak open, maar het geheel blijft losjes. We moeten concluderen dat dit eigen is aan deze binding.

Losse-bladen-binding à la Keith Smith type A Board Attachment en à la Sea Lemon
door Marjolein.

Corrie heeft het looiproces van de vishuid beschreven en als één-katern gebonden voor
de visboer die haar zo veel vishuiden leverde. Voor het omslag heeft ze de eigen gelooide zalmhuis gebruikt. Het smalle deel van de zalmhuid schuift onder een gleuf in de huid door en vormt zo een doeltreffende sluiting voor dit boekje.
Het looiproces van de vishuid, beschreven door Corrie
en gebonden als één-katern in een omslag van een zalmhuid.

FAUX LEATHER
Coby heeft geëxperimenteerd met het maken van namaak-leer door papier te bespuiten met een mix van 200cc water en 50cc glycerine. Iedere soort papier kan gebruikt worden en geeft een specifiek resultaat. Na beide zijden van het papier bespoten te hebben met deze mix wordt het papier verfrommeld, uitgespreid, weer bespoten, opnieuw verfrommeld en daarna gedroogd. Vervolgens kan het nog met andere technieken bewerkt worden. Bijvoorbeeld met verven, bedrukken, embossen, persen e.d.
Het resultaat is verbluffend. Het papier is soepel en voelt fluwelig aan, als dun leer.
Faux Leather gemaakt door Coby.

Op you tube zijn diverse video’s over deze techniek te bekijken, o.a. https://www.youtube.com/watch?v=EfunaRazSSo.

Deze methode lijkt erg op de momigami-techniek waarbij het papier aan beide kanten vóór het verfrommelen bestreken wordt met een oplossing van Konnyaku of waarbij het papier constant verfrommeld wordt in je handen die met een paar druppels zonnebloem- of olijfolie ingevet zijn. Het papier krijgt hierdoor ook een grillig uiterlijk en voelt eveneens fluwelig aan. (zie verslag van augustus 2012 over deze momigami-techniek)

JI XIANG HUA
BLOEM DIE GELUK BRENGT
De techniek van het maken van deze geluksbloemen leerden we van Ien Rappoldt die deze 'bloemen' Hang-Hang gedoopt heeft. Eerst wordt van een strook stevig papier een hexahedron gevouwen, de Griekse naam voor een platonische vorm die in het Nederlands hexaëder genoemd wordt. Daarna kan het omwikkelen van deze hexahedron beginnen met allerlei soorten garens.
Vorige maand maakten we al diverse Hang-Hangs, maar Jan was toen afwezig en daarom storten we ons vandaag vol overgave nog een keer op het vouwen en omwikkelen van deze Platonische vorm om kleurige geluksbloemen te maken.
Veel geluk brengende bloemen.


CATERPILLARSTITCH

Boeken met de caterpillarstitch, gemaakt door Jopie.

Op het projecten-lijstje stond al geruime tijd het maken van de caterpillarstitch en vandaag gaan we ons dan ook met deze steek bezig houden.
Jopie heeft boeken met die steek al in 2012 gemaakt, geïnspireerd door ons ex-bbc-lid Bert Nieuwman die met die steek geëxperimenteerd had: de ‘Caterpillar Stitch’ ofwel ‘rups’ - of ‘duizendpoot’ - of ‘boekenwurm’-steek.
(zie verslagen 2012 oktober en november)
Ook Coby heeft de caterpillarstitch al eens op boekbanden aangebracht en liet de rups, net als Jopie, van voorplat naar achterplat kruipen.

Boeken met de caterpillarstitch, gemaakt door Coby.

Op internet zijn veel beschrijvingen te vinden van deze steek, maar de meest duidelijke is te zien via: www.youtube.com/watch?v=n8dpd-SD2jk
Jopie heeft fantastische voorbereidingen getroffen om ons die steek te leren en zo krijgen we allemaal een kartonnetje met voorgeboorde gaatjes. Verder heeft ze van iedere handeling een apart kaartje gemaakt, zodat we een duidelijk voorbeeld hebben van de tussenresultaten.
Eerst moeten we L (= links) en R (= rechts) aangeven en de gaatjes van boven naar beneden nummeren.
Er zijn twee naalden en twee gekleurde draden nodig. Jopie adviseert kromme naalden te gebruiken omdat er onder de draden doorgestoken moet worden.

Handeling 1

- de twee draden worden aan elkaar geknoopt en vervolgens worden de draden van achter naar voren door de eerste gaten gestoken.

- de linker roze draad wordt door R2 naar achter gestoken en komt bij L2 weer naar de voorkant.

- vervolgens gaat deze roze draad onder en over de schuine roze draad naar R4 en komt door L4 weer naar de voorkant.

- draad goed aantrekken en nu zijn de sprieten van de rups ontstaan.
Handeling 2

- de witte rechter draad gaat over de roze draden via L3 naar achter en komt door R3 weer naar de voorkant.

- dan wordt de naald onder de rechter steken R2 en R1 doorgehaald..

- daarna in L5 naar achter steken en in R5 naar voren.

- de draad stevig aantrekken.
Handeling 3

- de roze draad die uit L4 komt gaat onder de allereerste diagonale roze steek door.

- dan door R6 naar achter en door L6 naar voren.

- draad weer goed aantrekken.

NB 1
Je kunt steeds controleren of je goed bezig bent door te kijken of de afwisseling van kleur aan beide kanten klopt.
Aan de achterkant van het werk moeten steeds rechte steken gevormd worden.
Handeling 4

- met de witte draad die uit R5 komt wordt de kop van de rups gemaakt door naald en draad een aantal keren over en onder de gehele kruising van draden door te halen.
Hoe vaker dit gedaan wordt, hoe dikker de kop!

- tenslotte door L7 en R7.
Handeling 5

- nu wordt het lijf van de rups gevormd door de gekleurde draden afwisselend strak tussen de poten door te steken, schuin t.o.v. de kant waar de draad vandaan komt.

- met de roze draad uit L6 van rechts naar links strak onder én over de draden tussen R2 en R3 wikkelen.

(zie NB 2 hieronder)

- tenslotte door R8 en L8.
NB 2

Het aantal wikkelingen tussen de poten door bepaalt hoe het lijf opgevuld wordt: geheel zoals in dit linker voorbeeld van ‘ruthbleakle-studio’.
Of gedeeltelijk zoals in Jopie’s voorbeeld hieronder bij handeling 7.
Dan krijg je ‘v-tjes’ op het rupsenlijf te zien.
Handeling 6

- dezelfde wikkelingen worden nu tussen poten 3 en 4 van links naar rechts uitgevoerd met naald en witte draad komend uit R7.

- na het wikkelen door L9 en R9.

- zo doorgaan tot de rups lang genoeg is.
Steeds kruiselings onder en over het lijf tussen de 3 er boven liggende poten de wikkelingen maken.

Handeling 7

Na de gemaakte wikkelingen met de naald steeds onder de andere gekleurde draad in de onderliggende gaatjes in- en uitkomen.

- de staart kan afgehecht worden door al of niet een aantal extra wikkelingen te maken en daarna de naald van boven naar beneden door de wikkeling te steken en af te knippen.

Na de deskundige begeleiding van Jopie hebben we tenslotte allemaal een slanke rups laten ontstaan.
We oefenen verder op meerdere rupsen, recht of kronkelend. Opvallend is dat bij de kronkelende rups de poten in de bocht zo samengetrokken worden dat ze in de binnenbocht onder het lijfje terecht komen, zoals te zien op onderstaande foto's..
Inspiratie genoeg om thuis mee aan de gang te gaan!